Ένα τετραήμερο συμπόσιο στη Νίσυρο & διαδικτυακή παρουσίαση
3-6 Ιουνίου & Σεπτέμβριος, 2022
Διοργάνωση
Μαρία Αντέλα Κονόμι OnMaterials
Γρηγόρης Χατζηιωανννίδης NISYRIO
Με την υποστήριξη του International Alumni Center Berlin
Ο ΝΙΣΥΡΙΟ σε συνεργασία με τον οργανισμό OnMaterials διοργανώνει το ερευνητικό πρότζεκτ ‘Βιωσιμότητα των υλικών στην σύγχρονη τέχνη με την προσέγγιση της Βιομιμητικής’. Το πρότζεκτ αποτελείται από τρία αλληλένδετα μέρη-μια διαδικτυακή συνάντηση των συμμετεχόντων, ένα τετραήμερο συμπόσιο και εργαστήρια στη Νίσυρο και μια διαδικτυακή παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό με σκοπό να μοιραστούμε μεθόδους, γνώση και πρακτικά εργαλεία που αποσκοπούμε να συλλέξουμε και αναπτύξουμε κατά την διάρκεια του συμποσίου λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στις κοινότητες για να υποστηρίξουν την κοινωνική συνοχή και καινοτομία.
Κατά την διάρκεια του συμποσίου θα εξερευνήσουμε της ιδέας της βιωσιμότητας των υλικών σε σχέση με την σύγχρονη τέχνη με την προσέγγιση της Βιομιμητικής, που υπονοεί μια στρατηγική ανάπτυξης σε αρμονία με την φύση. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν διατομεακό χώρο για καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού, βιομηχανικούς σχεδιαστές, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες για σύνδεση, έρευνα και να ξεκινήσει ένας διάλογος στον τομέα της βιωσιμότητάς στην τέχνη.
Οι βασικοί άξονες του συμποσίου είναι
-Βιομιμιτική, θεωρητική και πρακτική προσέγγιση
-Τεχνολογία υλικών
-Καλλιτεχνικές πρακτικές σχετικά με την κυκλική οικονομία / επαναχρησιμοποίηση
Κατά την διάρκεια του συμποσίου, θα παρατηρήσουμε και εξερευνήσουμε την φύση της Νισύρου με την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιωάννα Συμεωνίδου και του Θαλάσιου Βιολόγου Θοδωρή Καμπούρη και θα ξεκινήσουμε τον διάλογο με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, βιομηχανικό σχεδιαστή και ειδικούς του θέματος της βιωσιμότητας σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της σύγχρονης τέχνης. Η Βιομιμητική προσφέρει μια εμπαθή, διασυνδεδεμένη κατανόηση πως λειτουργεί η ζωή και που τελικά βρισκόμαστε μέσα σε αυτή. Μια πρακτική που μαθαίνει από και μιμείται τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τα εν ζωή είδη. Παρότι ο στόχος της Βιομιμητικής κυρίως συνδέεται με το πως μπορούμε να φτιάξουμε προϊόντα, διαδικασίες, και συστήματα, νέους τρόπους ζωής, που επιλύουν τις μεγαλύτερες σχεδιαστικές προκλήσεις βιώσιμα, θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε αυτήν την πρακτική με την παραγωγή σύγχρονης τέχνης έχοντας ως δεδομένο την πληθώρα των διαθέσιμων τεχνητών υλικών που χρησιμοποιούνται για αυτήν.
Η Yasmine Ostendorf (The Green Art Lab Alliance & Future Materials Bank) θα μας εισάγει σε υπάρχοντα καινοτόμα υλικά για καλλιτέχνες που αποτελούν βιώσιμες, βιοδιασπώμενες ή μη τοξικές εναλλακτικές. Υλικά που έχουν δημιουργηθεί από το λίπος των λαχανικών, άμυλο καλαμποκιού, άχυρο, ροκανίδια, ανακυκλωμένη τροφή και πολλά άλλα που βρίσκονται στην διάθεση του καλλιτέχνη που επιθυμεί να καλλιεργήσει μια πρακτική που δεν αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.. Το καλλιτεχνικό ντούο Hypercomf θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο σχετικά με το πρόσατο πρότζεκτ τους, μια βιώσιμη τεχνική για την δημιουργία πατώματος, εμπνευσμένο από το Βενετσιάνικο “terrazzo”, όπου χρησιμοποιείται ένας μεγάλος όγκος μίκρο και μάκρο πλαστικό που μολύνει τους ωκεανούς. Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία 3 137, θα παρουσιάσει το πρότζεκτ σχετικά με την κυκλική οικονομία, την επεξεργασία του πεταμένου φαγητού και την τέχνη ως εργαλείο για ενημέρωση ενώ ο βιομηχανικός σχεδιαστής Κωνσταντίνος Σκόπας την προσέγγιση του σχεδιασμού προϊόντος παρατηρώντας φυσικές φόρμες. Αυτό θα μας οδηγήσει σε μία εκπαιδευτική πρακτική/εργαλείο ανεπτυγμένο από την ομάδα του οργανισμού Comm’on με σκοπό να είναι διαθέσιμο ως πρακιτκή/πηγή γνώσης/αναφορά σχετικά με την βιωσιμότητα των υλικών στην σύγχρονη τέχνη.
Ο σκοπός του πρότζεκτ δεν είναι να ανακαλύψει ή ορίσει νέα υλικά για την παραγωγή τέχνης αλλά να ξεκινήσει μια συζήτηση προσκαλώντας επαγγελματίες διαφορετικού προφίλ να συμμετέχουν, να μοιραστούν γνώση και πρακτικές σχετικά με την βιωσιμότητα των υλικών για την παραγωγή σύγχρονης τέχνης διαθέτοντας τα αποτελέσματα από την έρευνα μας ως αρχή αυτής της συζήτησής. Όραμα μας είναι να συλλέξουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και να παρέχουμε εναλλακτικές για ένα πιο βιώσιμο καλλιτεχνικό χώρο. Για αυτό, ηLika Imerlishvili – που ερευνά την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, θα μοιραστεί μαζί μας το The Sustainable Development Tool – πρακτικά εργαλεία, μεθόδους και έμπνευση σχετικά με την βιωσιμότητα και την κοινωνική συμμετοχή. Αυτό θα μας οδηγήσει σε μια διαδικτυακή συζήτηση στην βάση της διεπιστημονικής συνεργασίας.