Ο ΝΙΣΥΡΙΟ με χαρά ανακοινώνει την πρώτη του συνεργασία με το Sterna Art Project προσκαλώντας σε residency τον Αυστριακής καταγωγής καλλιτέχνη με βάση του το Βερολίνο, Robert Gschwantner. Κατά την παραμονή του στην Sterna, o Robert, θα διεξάγει μια έρευνα για το μικροπλαστικό στο γειτονικό Γυαλί με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο έργο τέχνης. Ένα χαλί από PVC σωλήνες πλεγμένο στο χέρι και γεμισμένο με νερό και μικροπλαστικό που θα συλλέξει από τις παραλίες του Γυαλιού.
Στο έργο του διερευνά την ασταθή σχέση μεταξύ των φυσικών δυνάμεων και της ανθρώπινης παρέμβασης. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά τοπία που έχουν αλλάξει ριζικά εξαιτίας της παρουσίας του ανθρώπου για οικονομικούς, οικολογικούς ή πολιτικούς λόγους, είτε μέσω βιομηχανικών ατυχημάτων ή λόγω ρύπανσης. Έμπνευση για την τέχνη του αποτελεί o γερμανικός όρος, “Ölteppich”, ο οποίος σημαίνει “χαλί από πετρέλαιο” – η οικολογική καταστροφή που προκαλείται από μια γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα. Υφαίνει εκατοντάδες ή μερικές φορές χιλιάδες μέτρα διαφανών σωλήνων από PVC τους οποίους και γεμίζει με νερό, λάσπη ή αργό πετρέλαιο για να κατασκευάσει χαλιά και καμβάδες (“ελαιογραφίες”). Τα υγρά τα συλλέγει από παράκτιες περιοχές που έχουν υποστεί περιβαλλοντική καταστροφή ή από μέρη όπως νησιά, κανάλια ή λίμνες που έχουν σχεδιαστεί ή αναμορφωθεί για να εξυπηρετούν ανθρώπινές ανάγκες και αισθητική. Ως μέρος του έργου τέχνης, τα υγρά αποτελούν τόσο το υλικό όσο και τα κατάλοιπα του αρχικού τοπίου. Τα επιτοίχια έργα του εκτίθενται σε συνδυασμό με φωτογραφίες, βίντεο και σκίτσα που σχετίζονται αποκλειστικά με το κάθε project, για να προσφέρουν διαφορετικές οπτικές των αντίστοιχων θεμάτων μου.
Μπροστά από τη Νισυρο βρίσκεται το νησί Γιαλί, στο οποίο υπάρχει μια λευκή αμμώδης παραλία, γνωστή ως τουριστικός προορισμός. Παρόλο που η παραλία καθαρίζεται κάθε χρόνο από τα πλαστικά απορρίμματα, τα πολύχρωμα πλαστικά σωματίδια είναι σαφώς ορατά στην άμμο. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, περίπου έξι έως δέκα τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικού καταλήγει στους ωκεανούς του πλανήτη. Μόνο στη Μεσόγειο, κάθε χρόνο καταλήγουν μισό εκατομμύριο τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Αυτό αντιστοιχεί σε 33.800 πλαστικά μπουκάλια ανά λεπτό. Το πλαστικό τρίβεται και συνθλίβεται από τον άνεμο, τον καιρό και τις παλίρροιες σε δημιουργώντας μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού τα οποία συσσωρεύονται στον πυθμένα της θάλασσας ή αναμειγνύονται με άμμο στην παραλία. Κατά την παραμονή του στη Στέρνα, θέλει να συλλέξει πλαστικά σωματίδια από την παραλία στο Γυαλί. Αναμειγμένα με θαλασσινό νερό, θα αποτελέσουν το υλικό που θα γεμίσει τις αρκετές εκατοντάδες μέτρα σωλήνα PVC που θα δημιουργήσουν το χαλί. Οι φωτογραφίες θα καταγράφουν τη διαδικασία συλλογής και τη δημιουργία του χαλιού.
Το έργο θα εγκατασταθεί στο «Πάχος, το πρώτο πολυκατάστημα» στο Μανδράκι, 30 Ιουλίου με 30 Σεπτεμβρίου.
–
Ο Robert Gschwantner γεννήθηκε το 1968 στο Steyr / Αυστρία. Μετά από αρκετά χρόνια στη Βιέννη και στο Ρότερνταμ, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα ως αυτοδίδακτος στη Ρώμη το 1995 όπου ζούσε από το 1992 έως το 2001. Μετά από 3 χρόνια στη Φλωρεντία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 2004. Επιλεγμένες δημόσιες εκθέσεις: Casa di Goethe, Ρώμη, KunstvereinKunstHaus, Πότσνταμ, Microwave-festival, Χονγκ Κονγκ, KunstvereinL40, Βερολίνο, Künstlerhaus, Βιέννη, MARS, Μιλάνο, Galleria Civica, Trento, Fünfzigzwanzig, , Σάλτσμπουργκ, Palazzo Ducale, Mantua, Danube Dialoges , Νόβι Σαντ, OÖ Kunstverein, Λιντς, EXPO Μιλάνο -Terme Romane, Κόμο, Site Gallery, Σέφιλντ, MAG, Arco & MAG, Riva del Garda,NÖLandesmuseum , St. Pölten, KunsthausMeran, Κέντρο τέχνης Hazelhurst, Σίδνεϊ, Matadero, Μαδρίτη, CCAS, Καμπέρρα, Cittàdellascienza, Νάπολη, Bumbershoot, Σιάτλ, CasinaPompeianaNaples, The Japan Foundation, Ρώμη. Διάφορες εκθέσεις σε γκαλερί: Βερολίνο, Κολονία, Μιλάνο, Νάπολη. Ρώμη, Σύδνεϋ, Βαλένθια, Βιέννη, Ζυρίχη.