Το ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΠΡΟΤΖΕΚΤ αποτελεί μια προσπάθεια αναβίωσης του θαλάσσιου βιότοπου κοντά στην ακτογραμμή της Νισύρου με την επανάχρηση ενός μεγάλου μεταλλικού θαλάσσιου σκουπιδιού που δεν είναι εφικτή η απόσυρση του από την θάλασσα. Αυτό το θαλάσσιο σκουπίδι μετατρέπεται το ‘σπίτι’ που θα φιλοξενήσει τα ζωντανά σφουγγάρια. Πρακτικά, ένα σφουγγάρι που ήταν ήδη σε αυτό το μεγάλο μεταλλικό θαλάσσιο σκουπίδι τεμαχίστηκε σε μικρότερα κομμάτια μέσα στο νερό τον Νοέμβριο 2021 τα οποία δέθηκαν με βιολογικό σπάγκο σε μεταλλικές επιφάνειες, σε βάθος 7 μέτρων και με απόσταση 20-30 εκ μεταξύ τους. Επιστρέφοντας στην περιοχή τον Απρίλιο 2022, μερικά από τα νέα σφουγγάρια ήταν ακόμα εκεί ζωντανά. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να παρατηρήσουμε αν είναι πιθανό να αναβιώσουμε έναν βιότοπο που έχει καταστραφεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα μιας και τα σφουγγάρια παίζουν τον ίδιο ρόλο στην Μεσόγειο όπως τα κοράλλια στις τροπικές θάλασσες, προσφέροντας καταφύγιο για πολλά άλλα είδη. Το εγχείρημα ήταν επιτυχές, ωστόσο, η διαδικασία και το περιβάλλον που δημιουργήθηκε χρειάζονται βελτιώσεις.
Η ομάδα του ΝΙΣΥΡΙΟ σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα, Θαλάσσιος Βιολόγος Δρ. Θοδωρής Καμπούρης και Περιβαλλοντολόγος Αναστασία Χατζηνικολάου, θα συνεργαστούν ώστε πρακτικά να τοποθετήσουν τα νέα σφουγγάρια στο μεγάλο μεταλλικό θαλάσσιο σκουπίδι που θα γίνει το σπίτι για αυτά, να αναπτύξουν δημόσιο πρόγραμμα ώστε να κοινωνήσουν την γνώση σχετικά με τον θαλάσσιο βιότοπο και τα είδη που είναι προς εξαφάνιση, να συνεργαστούν με τους ντόπιους ψαράδες και μαζί να δημιουργήσουν μια ζώνη μη αλίευσης, και τελικά οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες να αναπτύξουν την επιστημονική ανάλυση του εγχειρήματος με σκοπό να μοιραστεί στην κοινότητα ως πρακτική ανά τον κόσμο.
–
Η κοινωνική ανάγκη που αποσκοπεί το ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΠΡΟΤΖΕΚΤ είναι η πρακτική αναβίωση του θαλάσσιου βιότοπου και η δημιουργία του τεχνητού ύφαλου που θα γίνει το ‘σπίτι’ και για άλλα είδη. Η Νίσυρος είναι μέρος της Δωδεκανήσου, μια περιοχή που ήταν πολύ πλούσια σε σφουγγάρια και άλλα είδη που τώρα είναι υπό εξαφάνιση. Οι τεχνητοί ύφαλοι είναι χρήσιμα εργαλεία, για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης και των σχετικών οικοσυστημάτων. Μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως υποβρύχιες δομές συγκέντρωσης ψαριών και άλλων οργανισμών, είτε ως δομές πρόληψης της αλιείας με τράτες. Στις ΗΠΑ πολλές από αυτές τις δομές τοποθετήθηκαν για να δημιουργήσουν ελκυστικά περιβάλλοντα για καταδύσεις αναψυχής. Κύρια όμως χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και συμβάλουν στην μείωση της υποβάθμισης και του κατακερματισμού των θαλάσσιων οικοτόπων.
«Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη».